Bilcross-debut

I helgen debuterte jeg i bilcross. Jeg kjørte løpet som gikk på Vendkvern Motorbane på Hamar, og kjørte i klassen for juniordebutanter. Jeg skulle dele bil med Trond Svenkerud. Søsteren hans, Marit Kristine Svenkerud skulle også kjøre sitt første løp i debutantklassen, med sin bil.

Jeg skulle kjøre mitt første bilcrossløp noen sinne, og hadde heller aldri kjørt fort med bil på den måten i det hele tatt. Jeg ble jo 16 i januar, så det har blitt med vanlig øvelseskjøring siden i våres. Planen var å trene litt fredag, men det ble skruing på bilen i stedet for, 10,5 timer sådan, selv om planen var 2 timer!

Så uten så mye som å ha kjørt bilen en meter, sto jeg plutselig til start i mitt første bilcrossheat. 30 sekunder’n gikk, og den grønne lampa lyste. Jeg fikk en grei start, og giret oppover, jeg lå bak Marit Kristine inn mot 1. og 2 sving. Så tenkte jeg inn mot 2. sving at jeg skulle gasse litt skikkelig, og prøvde å kjøre forbi henne på yttersiden. Jeg kastet meg ut og brågiret til 2. gir og rattet rundt den ganske så krappe høyresvingen, men? med sveiset sperre, uten servo og med forhjulstrekk, hadde jeg NULL sjanse til å holde igjen rattet og prøve i det hele tatt å svinge til venstre for å ta Marit Kristine på innersiden i venstresvingen rett etter. Jeg satt og niholdt i rattet, men var ingen mulighet, så jeg måtte bare gi litt etter, og tok sats over en jordvoll, og hoppet over alternativsporet og halvveis opp i en annen jordvoll. Var noen som snakket om høyde på ca. 2m! Landingen ble ett stort BRAK!

Jeg fikk stoppet motoren, og kom meg ut av bilen. Etter heatet, fikk jeg hjelp av en tauebil ned fra jordvollen og kjørte for egen maskin inn til depoet, alt virket normalt, bortsett fra at skliplaten var løs, og girstanga var litt trang i overføringen. Jeg satt og fulgte med på oljelampen heletiden, men den begynte aldri å lyse, flaks! Halvveis på vei mot depoet mistet jeg også skliplaten. Vel fremme i depoet var det bare å bli stående, for oljen rant ut av motoren, for jeg hadde slått bunnpannen opp og laget noen krøller på den med hull og sprekker. Samt at eksosannlegget hadde blitt trykket oppover og klemte fast litt av giroverføringen.

Vi fikk tappet olja, og fikk tettet bunnpannen på et vis med båtkitt fra Biltema. Trond måtte stå over 1. omgangen sin, og jeg min 2. omgang. For rett før start på Tronds 2. omgang var det klart at kittet hadde tettet hullet, og vi kunne helle på olje igjen. Trond vant heatet overlegent, selv uten skliplate. Så dette gikk fint.

Så var det klart for min 3. omgang. Jeg fikk igjen en grei start, og siden Marit Kristine valgte å gå i alternativsporet med engang, tok jeg ledelsen. Men hun ble dyttet av en Volvo og snurret ved inngangen til alternativsporet, så hun endte opp gal vei, og fortsatte på vanlig spor. I den krappe høyresvingen, der jeg prøvde meg på ytter’n i 1. omgang, bremset jeg ned, og svingte inn, og hørte at Volvoen ga gass, og BANG i siden min, så jeg gikk sidelengs gjennom svingen. Jeg ga full gass i en lang venstresving oppover, og det skulle jeg ikke gjort. Det gikk litt for fort, så bakenden på bilen kom, og la seg i grusfella på ytter’n, og slippe gassen gjorde jeg IKKE, så den dro seg pent inn med et tidstap. Dermed var Volvoen forbi meg, og jeg lå som nummer to.
På andre runden gikk jeg inn i alternativsporet, og halvveis inn der kjørte jeg rett opp i en jordvoll igjen i sakte fart fordi bilen understyrte. Så jeg måtte rygge, og det gikk. Og i en lang brå venstresving i nedoverbakke, la jeg inn en skikkelig breisladd med full gass, og jeg fikk en bra utgang med fart.
Etter den ene lange svingen, der jeg lå halvveis i grusfella på forrige runde, klarte jeg det fint, men fikk kontra på kontra på sletten etter, og den spratt ut av gir og ble vanskelig å gire videre. Så jeg klarte 2. plassen med nød og neppe, foran Marit Kristine.

Så var det klart for Tronds 3. omgang. Han fikk en halvgod start, og ble klemt inne rett ved inngangen til alternativsporet, og bestemte seg veldig sent for å kaste seg inn til høyre, altså i alternativsporet. Og det gikk ikke, så han fikk en bra bråstopp med venstre framdel av bilen mot en jordvoll og ble påkjørt av en annen bil, og løpet var slutt for vår del. Jeg skulle fått kjøre debutantfinale, men hadde ikke lenger bil å kjøre.

Det endte med hull i girkasse så olja rant ut, drivakselen falt ut og forstilling havarerte totalt.

Trond har fått tak i delebil, så da er det bare å skru og flytte over nødvendige deler.

Det ble premie til debutantene, begge bilene fikk være med hjem igjen, og Trond og jeg er støle i nakkene våre…

Anders

 

1. innledende omgang:
Anders: utkjøring (trenger rep.)
Marit: fullført
Trond: bilen ikke klar

2. innledende omgang:
Anders: bilen ikke klar
Marit: fullført
Trond: 1. plass

3. innledende omgang:
Anders: fullført
Marit: fullført
Trond: utkjøring (bil ødelagt)

Debutant finale:
Anders: ingen bil
Marit: fullført